Błyskawiczne ciasteczka gryczane z owocową wysepką!

SONY DSC

Przyszła zima i aż chętniej eksperymentuję w domu ze „zdrowymi” wypiekami. Trafiło mi się akurat wolne popołudnie i stwierdziłam, że fajnie byłoby coś upiec. Warunkiem były prostota, szybkość i posiadanie składników w domu. Padło na przepis na gryczano-owsiane ciasteczka, który zrobiłam bardziej pod siebie (czytaj skorzystałam z tego co miałam w domu) 😉

Przepis jest mega szybki i mało problematyczny. Właściwie składa się z 5 składników, a na jego przygotowanie nie poświęcimy więcej niż 15 minut. Do tego dochodzi około 25 min pieczenia, więc w niecała godzinę mamy pyszne i zdrowe, domowe ciasteczka, a do tego BEZ CUKRU! 😉

SONY DSC

Składniki:

  • biała kasza gryczana (nieprażona) – 100 g (woreczek)
  • płatki owsiane (ja dałam tyle ile miałam) – zostało mi jakieś 30 g
  • masło (można zamienić na olej kokosowy – wtedy mamy wegańską wersję) – 40 g
  • miód (ja dałam lipowy) – łyżka
  • domowy dżem* (u mnie wiśniowy) – po 1/2 łyżeczki na ciastko, ale to wedle uznania 🙂

*jeśli nie mamy domowego dżemy wybierzmy taki, który ma 100% owoców.

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną mielimy w blenderze lub młynku do kawy na mąkę (u mnie było widać niewielkie ziarenka, nie była idealnie zmielona), a następnie dodajemy płatki owsiane i jeszcze raz mielimy. Wkrajamy masło i dodajemy łyżkę miodu – ja wymieszałam wszystko w malakserze, ale można to też zrobić ręcznie. Konsystencja ma wyjść jak na ciasto kruche. Na blaszce, na papierze do pieczenia, szykujemy sobie kulki (średnica około 2 cm) i rozpłaszczamy. Na wierzchu każdego ciasta dajemy po 1/2 łyżeczki dżemu. Wkładamy do piekarnika – 170 stopni – na 25 minut. Zostawiamy do ostygnięcia i zajadamy! 🙂

SONY DSC

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.