Cynamon – magiczny sposób na jesień i zimę

Cynamon – magiczny sposób na jesień i zimę

Cynamon na pewno kojarzycie ze względu na jego charakterystyczny smak i zapach, ale czy wiecie jak wiele cennych właściwości dla nas posiada?

Na jego walorach poznali się już w starożytności, gdzie bywał nie raz droższy niż złoto. Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam jego magiczne właściwości.

 

W starożytnej Azji cynamon podawano jako lekarstwo na trucizny, poprawę krążenia, trawienia, w higienie jamy ustnej, bólach menstruacyjnych czy też w trakcie przeziębienia. Cynamon otrzymuje się z wysuszonej kory cynamonowca. Stanowi źródło błonnika, manganu, żelaza i wapnia. Swoje cechy organoleptyczne zawdzięcza olejkowi eterycznemu – cynamonowemu, który stoi za jego zapachem, smakiem i barwą. Posiada właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, przez co warto go stosować w okresie przeziębień, a także ogranicza wzrost i rozwój drożdżaków z rodziny Candida (np. Candida albicans).

Cynamon warto stosować w trakcie diety odchudzającej. Wpływa on na naszą przemianę materii, stymuluje organy, wspomaga oczyszczenie organizmu, ale uwaga – jego olejek eteryczny powoduje, że rośnie nam apetyt.

Jego właściwości antybakteryjne będą skuteczne nie tylko przy przeziębieniu, ale także przy walce z trądzikiem. Pomaga usunąć wypryski, zmniejsza przebarwienia, cera staję się bardziej promienna. Stosowany może być w domowych maseczka, ale zanim to zrobicie, sprawdźcie czy Wasza skóra nie zareaguje na niego reakcją alergiczną.

Cynamon jest też afrodyzjakiem, gdyż zwiększa ukrwienie narządów wewnętrznych. Pozytywnie wpływa zwłaszcza na panie.

Poprawia także dopływ krwi do mózgu, a co za tym idzie wpływa na koncentrację, lepsze zapamiętywanie czy poprawę pamięci wzrokowej.

W przypadku jednak, gdy macie skłonności do krwotoków albo cierpicie na wrzody dwunastnicy czy żołądka niestety musicie sobie odpuścić stosowanie cynamonu. Nie jest także wskazany dla kobiet w ciąży (może wywołać wcześniejszy poród) oraz dla osób z alergią.

Stosowany może być nie tylko do wyrobów cukierniczych, ale także napojów takich jak kawa, herbata, opartych na mleku, winie, piwie czy mięsa. Osobiście polecam Wam bardzo prosty przepis na jesienno-zimową kawę:

Zaparzcie kawę, dolejcie mleka wg uznania, dodajcie 1/4 – 1/2 łyżeczki cynamonu i łyżeczkę miodu (lub innej substancji słodzącej).

W przypadku miodu unikajcie dodawania go do wrzącej, gorącej kawy, gdyż straci wszystkie swoje właściwości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Masz pytanie? Pisz śmiało :)