Diagnostyka nietolerancji pokarmowej

Nietolerancja pokarmowa jest niepożądaną reakcją organizmu na pokarmy, a dokładniej białka, które są rozpoznawane jako obce. Przeładowanie układu odpornościowego przez zaburzenia trawienia i funkcji bariery jelitowej sprawiają, że nie funkcjonuje on prawidłowo. W efekcie wytwarzana jest za duża ilość przeciwciał IgG, co potoczenie nazywane jest nietolerancją pokarmową.

Najczęstsze objawy nietolerancji pokarmowej:

  • Układ pokarmowy: wzdęcia, zaparcia, biegunki, kolki, skurcze, uczucie pełności, nudności, refluks, wymioty, zapalenie jelit, zespół złego wchłaniania, nasilenie objawów schorzeń choroby Leśniowskiego-Crohna, zespół jelita drażliwego (IBS).
  • Skóra: pokrzywa, atopowe zapalenie skóry, trądzik, łuszczyca, suchość skóry, świąd skóry, wypryski.
  • Układ oddechowy: astma, nieżyt nosa, zapalenie zatok, częste infekcje.
  • Układ mięśniowo-szkieletowy: zapalenia stawów, bóle stawów, osłabienie i bóle mięśni, fibromialgia.
  • Układ endokrynny: nadwaga i otyłość, stłuszczenie wątroby, zatrzymywanie wody, obrzęki, insulinooporność, cukrzyca, zaburzenia płodności, hiperkortyzolemia, hiperprolaktynemia, niedoczynność/nadczynność tarczycy, zespół napięcia przedmiesiączkowego.
  • Układ nerwowy: migreny, bóle głowy, zaburzenia koncentracji, nadmiernie pobudzenie, depresja, lęki, zespół przewlekłego zmęczenia, bezsenność, autyzm, zespół nadpobudliwości psychoruchowej (ADHD)
  • Choroby autoimmunologiczne: choroba Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów, celiakia, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenia jelita grubego, cukrzyca typu I, łuszczyca.

Jak zbadać nietolerancję pokarmową?

Wykonując nadanie pokarmowych IgG, które wskaże produkty nietolerowane, mogące być przyczyną dolegliwości. Na podstawie wyników możliwe jest sprecyzowanie zaleceń żywieniowych, które będą oparte o produkty tolerowane.

Ile objawów nietolerancji się pojawia?

  • 1 lub 2 objawy – FoodDetective
  • Więcej niż 2 objawy – FoodPrint

FoodDetective

Test FoodDetective? pozwala na wykrycie produktów powodujących wytwarzanie przeciwciał lgG, które mogą przyczyniać się do stanów, takich jak nietolerancja pokarmowa, zespół jelita drażliwego, egzema i zapalenie stawów. Badanie może zostać przeprowadzone w gabinecie dietetyka lub istnieje też możliwość zakupu testu do samodzielnego wykonania w domu.

Badanie ambulatoryjne FoodDetective Professional

  • Spełnia standardy wyrobów medycznych do diagnostyki in vitro (IVDD98/79EC),

  • Wysoka czułość, swoistość i dokładność zapewniają wiarygodność wyniku,

  • Oznaczenie z bardzo małej ilości materiału (50 ul krwi włośniczkowej),

  • Szybki i łatwy w odczytaniu wynik (w ciągu 40-60 minut),

  • Dobrze dobrany panel antygenów (59 produktów).

 

Badane produkty:

  • Produkty zbożowe: owies, pszenica, ryż, kukurydza, żyto, pszenica durum, gluten.

  • Orzechy: migdały, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca, orzechy włoskie.

  • Rośliny strączkowe: groch, soczewica, fasola biała, orzechy ziemne, soja.

  • Drób i mięso: kurczak, jagnięcina, wołowina, wieprzowina.

  • Ryby i owoce morza: łupacz, dorsz, płastuga, łosoś, pstrąg, tuńczyk, krewetki (2 rodzaje), krab, homar, małże.

  • Warzywa: brokuły, kapusta, marchew, por, seler, ziemniak, ogórek, papryka (3 rodzaje).

  • Owoce: grejpfrut, melon, arbuz, jabłko, czarna porzeczka, oliwki, pomarańcza, cytryna, truskawka, pomidor.

  • Inne: herbata, mleko krowie, jaja (całe), kakao, imbir, czosnek, grzyby, drożdże piekarnicze i piwowarskie.

 

Cena (zawiera konsultację u dietetyka): 400 zł

FoodPrint

Test FoodPrint to innowacyjna i zaawansowana technologia mikromacierzowa ? miniaturyzacja metody ELISA. Jednocześnie może zostać oznaczonych ponad 200 antygenów pokarmów z 300 ul krwi włośniczkowej. Badanie wykonywane jest w laboratorium.

  • Wykonywane w dwóch powtórzeniach,
  • Charakteryzuje się wysoką czułością (zachowanie struktury 3D antygenów),
  • Przedstawia indywidualny profil nietolerancji pokarmowej pacjenta,
  • Ilościowy wynik badania w U/ml,
  • Czytelny wynik badania z podziałem na grupy pokarmów,
  • Graficzne przedstawienie stopnia reaktywności,
  • Szerokie panele antygenów pokarmowych – możliwość wyboru panelu 80+, 120+, 160+ wegetariański i 220+,
  • Czas oczekiwania: 5-12 dni roboczych od momentu zarejestrowania przez laboratorium.

Uwagi:

Do pobrania krwi wykorzystywane są nowoczesne probówki typu Microvette. Probówka umożliwia pobranie 300 ?l bez potrzeby stosowania precyzyjnych mikropipet laboratoryjnych.?Alternatywnie badanie można wykonać z krwi żylnej pobranej na skrzep lub z surowicy dostarczonych w specjalnym zestawie do pobrania wraz z wypełnionym formularzem.

Istnieje możliwość skierowania pacjenta do Punktu pobrań współpracującego z firmą Cambridge Diagnostics.

Skierowania na badania laboratoryjne dostępne są u dietetyka po uprzednim kontakcie.

Cena (zawiera konsultację u dietetyka i transport próbki przez kuriera do laboratorium):

  • Panel 80+: 750 zł

  • Panel 120+: 1 150 zł

  • Panel 160+ wegetariański: 1 430 zł

  • Panel 220+: 1597 zł

Lista produktów dostępna pod adresem: https://cambridge-diagnostics.pl/wp-content/uploads/2016/05/Lista-badanych-produktow.png