Dieta zgodna z porą roku, czyli jakie zmiany wprowadzić na jesieni

Dieta zgodna z porą roku, czyli jakie zmiany wprowadzić na jesieni.

Według staraj chińskiej zasady należy „jeść i żyć zgodnie z porami roku”. Dlatego, gdy na dworze robi się zimno i mokro powinniśmy skupić się na potrawach, które będą rozgrzewać nasz organizm. Temperatura posiłków wpływa na nasze samopoczucie, dlatego jesienią wartą sięgać po te cieplejsze. Wbrew pozorom ochłodzenie bardzo sprzyja naszemu organizmowi. Wraz ze spadkiem temperatury nasz organizm zaczyna spalać więcej kalorii by zapewnić prawidłowy przebieg wszystkich procesów życiowych.

Jakie zmiany należy zatem wprowadzić?

1) Nasze posiłki powinny być sycące i ciepłe, ale nie obfitujące w zbędne kalorie.

2) Między poszczególnymi posiłkami należy zachować 2-3-godzinne przerwy, a także powinniśmy spożywać je regularnie – najlepiej o stałych porach. Gdy nie dostosujemy się do tej zasady, w efekcie nasz organizm będzie zagubiony i nie rozpozna właściwej pory posiłku. Natomiast całodzienne podjadania na pewno nie przysłuży się do zrzucenia zbędnych kilogramów.

3) Zwiększajmy temperaturę potraw, a szybciej będziemy nasyceni. Dodatkowo rozgrzejemy nasz organizm i zwiększymy tempo metabolizmu.

4) Zaprzyjaźnijmy się z ostrymi i rozgrzewającymi przyprawami. Poprawimy nasze trawienie, rozgrzeją organizm, wzbogacą smak i zwiększa nasycenie. Warto postawić na imbir, cynamon, kurkumę, tymianek, kardamon, goździki czy tymianek.

5) Uzupełnijmy nasze zapasy o cebulę i czosnek. Nic tak jak one, nie wesprze nas przy przeziębieniu.

6) Nie zapominajmy o spożywaniu warzyw. Niekoniecznie w formie surowej. Jesienią spokojnie możemy postawić na te gotowane, blanszowane czy pieczone. Róbmy to co najmniej 3 razy dziennie.

7) W przypadku owoców również możemy postawić na te pieczone czy spożywane w formie kompotu.

8) Zminimalizujmy udział nabiału w naszej diecie, zwłaszcza jeśli często jesteśmy w tym okresie chorzy. Powoduje on, że nasz organizm ulega wychłodzeniu.

9) Wybierajmy sól morską. Korzystajmy z niej dopiero pod koniec gotowania.

10) Postawmy na ciepłe napoje. Dziennie warto wypić od 5 do 8 szklanek przed posiłkami. Warto sięgnąć po te z dodatkiem imbiru, cytryny, pieprzu Cayenne, malin, a także wszelkie odmiany herbat, także tych ziołowych.

11) Róbmy sobie ciepłe śniadania. Dzięki temu pozbędziemy się chęci na podjadanie i łatwiej wytrzymamy do kolejnego posiłku. Najlepiej aby bazowały na węglowodanach złożonych (np. kaszy jaglanej, pieczywie pełnoziarnistym). Dodatkowo wpłyniemy na poprawę przemiany materii na cały dzień.

12) Nie zapominajmy o aktywności fizycznej. To akurat rzecz niezmienna, ważna przy każdej porze roku. Przeznaczcie na nią minimum 20 minut 3-4 razy w tygodniu. Wasz organizm na pewno będzie Wam wdzięczny.

13) Starajmy się jeść mniej a częściej. Organizm, który otrzymuje regularną dawkę energii z pożywienia, nie zwalnia tempa metabolizmu, a w zasadzie tempo to ulega znacznej poprawie.

14) Korzystajmy z prawidłowej kolejności posiłków. Rano powinniśmy postawić na obfite śniadania, składającej się z węglowodanów złożonych. Na drugie śniadanie warto wybrać owoce lub świeże/pasteryzowane soki owocowo-warzywne. Na obiad wybierzmy białko z warzywami i węglowodanami o niskim IG – nadmiar węglowodanów w diecie sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej, ale niedobór spowalnia pracę tarczycy.  Na podwieczorek warto spożyć produkty nabiałowe fermentowane z dodatkiem otrąb lub tak jak na drugie śniadanie soki. Kolacja powinna być lekka – najlepiej taka jak obiad, czyli skomponowanie białka i warzyw czy jakaś zupa.

15) Rozstańmy się ze słodyczami. Chyba każdy wie, że słodycze nie służą w walce z kilogramami. Dlatego lepiej je ograniczyć. W miarę upływu czasu przestaną nam być w ogóle potrzebne.

16) Dostarczajmy naszemu organizmowi mikro- i makroelementów oraz witamin wraz ze spożywana żywnością. Tutaj chodzi głównie o to by nie spożywać suplementów diety, ale by tak uzupełnić naszą dietę by wszystko było w normie. Pamiętajmy zwłaszcza o magnezie (kawa go wypłukuje), który powoduje nasz niezahamowany apetyt na słodycze. Ważne też są witamina B6, jod, kwasy omega 3.

17) Przeznaczmy 6-8 godzin na sen. Dobrze przespana noc to mniej stresu, a mniej stresu to mniej podjadania. W efekcie nie tyjemy 😉

18) Starajmy się ograniczać stres. Blokuje on metabolizm, zmniejsza spalanie tkanki tłuszczowej i redukuje masę mięśni.

 

2 myśleli o “Dieta zgodna z porą roku, czyli jakie zmiany wprowadzić na jesieni

  1. Mam pytanie co znaczy aby jeść mniej a częściej? Chodzi o to, że nie wiem co to znaczy „mało” czy to się określa wagowo czy jakoś inaczej? Ostatnio stosując się do tej zasady zamiast schudnąć przybyło mi kg. Ile mam jeść – miseczkę, garstkę czy inną miarkę?

    1. Jeść mniej a częściej oznacza, że spożywamy dziennie koło 4-5 posiłków, co 3-4 godziny i nie podjadamy między posiłkami 🙂 Przede wszystkim w każdym posiłku powinny się znaleźć warzywa lub owoce (3 razy dziennie warzywa, 2 razy dziennie owoce, porcja to około 100g), zjadać pełnoziarniste produkty, chude mięso, ryby, nabiał. Warto zastosować zasadę by do obiadu spożyć 1/3 ilości dziennej objętości, na obiad 1/3 i po obiedzie do kolacji również 1/3. Na noc lepiej się nie objadać, zjeść coś łatwostrawnego i oczywiście włączyć do swojego dnia jakąś aktywność fizyczną, a wkrótce powinny pojawić się wymarzone efekty 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.