Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

Masło orzechowe ostatnimi czasami zyskało niezłą popularność. Na rynku pojawia się coraz więcej opcji, w tym także coraz bardziej naturalnych. A może by tak zrobić własną domową wersję?

DSC02333

NIC PROSTSZEGO!!!

Naprawdę! Wystarczy paczka orzeszków ziemnych (prażonych bez oleju i niesolonych!), blender i 10 minut wolnego czasu 🙂 Orzeszki możemy także kupić w wersji bez prażenia, ale wiadomo dojdzie nam trochę czasu na łuskanie i prażenie (decyzja należy do nas).

Jak przygotować własne masło orzechowe? Wrzucić orzeszki do blendera (ewentualnie dodać szczyptę soli, jeśli wolimy bardziej słone masło) i blendować z przerwami. Ważne jest, by blender mógł trochę w trakcie odpocząć. NIE DODAWAJCIE OLEJU! W trakcie blendowania olej wydzieli się sam, trzeba się tylko uzbroić w cierpliwość. Zresztą wrzucam Wam zdjęcia krok po kroku, byście widzieli jak mniej więcej to się kształtuje w czasie 🙂

DSC02343

DSC02346

DSC02355

DSC02357

DSC02358

Masło przechowuję w lodówce i w zasadzie stoi mi tam miesiącami – nic się nie psuje 🙂 Zatem myślę, że to dużo lepsza, jak i tańsza inwestycja w zdrowie 😉 A jak wykorzystać gotowe masło orzechowe? Może do pysznego deseru – zapiekanych bananów z masłem orzechowym i czekoladą! PYCHA!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Masz pytanie? Pisz śmiało :)