Krem czekoladowy na zdrowie!

Krem czekoladowy na zdrowie!

SONY DSC

Przy ograniczeniu podaży kalorii często brakuje nam czegoś słodkiego. W końcu, gdy czegoś sobie zabraniamy, automatycznie mamy na to większą ochotę. Również, gdy chcemy się prawidłowo odżywiać, słodycze powinny być wyeliminowane z naszej diety. Jak sobie zatem poradzić z pokusą na coś słodkiego? Przygotować domowy krem czekolady z cieciorki!

Samo wykonanie kremu jest dosyć szybkie. Jedynie namoczenie ciecierzycy i orzechów zajmie nam trochę czasu. Warto jednak podjąć ten wysiłek i móc delektować się „legalną” słodkością. W przepisie nie używamy tłuszczu, ani cukru. Cała słodycz pochodzi z naturalnych produktów. A zatem wiemy, co jemy. Krem świetnie nada się do naleśników, na kanapki czy zdrowych deserów. Wybór należy do Was – możecie także zjeść go prosto z miseczki 🙂 Inspirację zaciągnęłam od wspomnianej już kiedyś Pauliny Styś 🙂

SONY DSC

Składniki:

  • Gotowana ciecierzyca – szklanka
  • Kakao – 3  łyżeczki*
  • Orzechy nerkowca – 3 łyżki
  • Suszone daktyle – garść  lub miód 2 łyżki
  • Gorzka czekolada – pół tabliczki*

Uwaga! Gorzka czekolada to taka, która zawiera co najmniej 70% kakao. Nie należy jej mylić z czekoladą deserową, która zawiera go znacznie mniej.

* Możemy także wybrać tylko czekoladę lub tylko kakao.

 

Przygotowanie:

  • Ciecierzycę moczymy 6-8 godzin, następnie gotujemy 40 min lub wedle zaleceń producenta.
  • Orzechy i daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy 2 godziny (nie wylewamy wody).
  • Rozpuszczamy czekoladę (w kąpieli wodnej lub mikrofalówce).
  • Miksujemy ciecierzycę z orzechami i daktylami (lub miodem), dodajemy czekoladę i kakao.

SONY DSC

Trwałość:

Po przygotowaniu powinien być przechowywany w lodówce, gdzie może stać 7-10 dni.

 

Wartość odżywcza:

W 100 g kremu (wersja z daktylami):

  • Energia: 300,9 kcal
  • Białko: 9, 72 g
  • Węglowodany: 29,6 g
  • Tłuszcz: 14,2 g

W 100 g kremu (wersja z miodem):

  • Energia: 307 kcal
  • Białko: 9,95 g
  • Węglowodany: 28,6 g
  • Tłuszcz: 14,9 g
Łyżka kremu dostarczy nam średnio:
Energia: 30 kcal
Białko: 0,9 g
Węglowodany: 3 g
Tłuszcz: 1,5 g

 

Krem czekoladowany jest dobrym źródłem: cynku, magnezu, żelaza i witamin z grupy B.

SONY DSC

 

I co sądzicie o takiej wersji kremu czekoladowego?

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Masz pytanie? Pisz śmiało :)