#Szybki przepis: Wegański mus czekoladowy!

Przez tyle lat korzystając z cieciorki z puszki popełniałam niewybaczalny błąd! Wylewałam ten cenny płyn do zlewu i zapominałam, że kiedykolwiek istniał…Aż odkryłam przepis na przepyszny mus czekoladowy na Jadłonomii. Nie dość, że szybki, to jeszcze sprzyja przeciwdziałaniu marnotrawstwu żywności. Układ idealny!

Przejdźmy zatem do rzeczy. Owy płyn, pozostający po gotowaniu ciecierzycy albo odsączeniu jej z puszki, zwany jest aquafabą. Dzięki swojej właściwości pienienia się, w kilka minut pozwala na ubicie z niego pianki, która może posłużyć jako baza do wielu deserów. Ciekawostką jest też to, że w pełni świadome wykorzystanie tego płynu prawdopodobnie zaczęło się w…2012 roku. Po całą historię odsyłam na wspomniany wcześniej blog – Jadłonomię.  W każdym razie weganie mają swoją alternatywę dla białka jaj i warto z niej korzystać 🙂

Składniki:

  • płyn z puszki cieciorki, ok. 150 ml
  • gorzka czekolada, 40 g (w oryginalnym przepisie jest dużo więcej, ale dla mnie było za słodkie)
  • łyżeczka miodu/cukru pudru/cukru/syropu z agawy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Płyn ubijamy przy pomocy miksera na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy miód (lub inny produkt słodzący). W między czasie roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej albo mikrofalówce. Lekko ostudzoną, jeszcze płynną, dodajemy do piany i delikatnie mieszamy. Całość przenosimy do pucharków (u mnie wyszły dwa) i zostawiamy na przynajmniej pół godziny (u mnie efekt po nocy) 🙂

Wartość odżywcza:

  • Energia:

całość (190g*) – 247 kcal
w 100g – 130 kcal

  • Tłuszcz:

całość (190g) – 15,9g
w 100g – 8,3g

  • Węglowodany:

całość (190g) – 17,9g
w 100g – 9,4g

  • Białko:

całość (190g) – 5,5g
w 100g – 2,9g

*dwa pucharki

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *