Z cyklu inspiracji: Muffinki z batatów

babeczka

W ramach porannego przeglądania różnych przepisów w internecie, natrafiłam na blog Vegazone. Szybkie spojrzenie i od razu w oko wpadły mi „Muffinki z batatów z orzechami„, a że ostatnio udało mi się zakupić bataty (słodkie ziemniaki) w bardzo dobrej cenie (6.99 zł za 1kg!) to postanowiłam wypróbować je już dzisiaj 🙂

 


Co prawda przepis lekko zmodyfikowałam, ale naprawdę nieznacznie:

– zamiast orzechów dałam płatki migdałów

– jako oleju użyłam oleju rzepakowego

babeczka

babeczka

 


I wyszły naprawdę świetne!

Jako, że ciągle szukam inspiracji zdrowych zamienników słodyczy, to z chęcią wypróbowuje pomysły innych. Was również zachęcam do skorzystania z tego przepisu, naprawdę szybko się go przygotowuje, a babeczki smakują wybornie!

babeczka

babeczka

babeczka

Pozwoliłam sobie także podliczyć wartość odżywczą babeczek.

Jedna babeczka zawiera*:

Z cukrem               Z ksylitolem

  • Energia:               129,8 kcal             116,05 kcal
  • Białko:                  1,75g                     1,75g
  • Węglowodany:   9,58 g                    9,59 g
  • Tłuszcz:                7,06 g                    7,06g* wersja z migdałami i olejem rzepakowym

Babeczki są naprawdę zdrowotną bombą składników mineralnych i witamin. Jedząc je oprócz frajdy dostarczymy sobie także: błonnika, potasu, chloru, fosforu, wapnia, siarki, magnezu, sodu, jodu, żelaza, witamin C, A, z grupy B, E, K, a także niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3 i omega-6).


Jeśli macie ochotę przeczytać o właściwościach przypraw dodawanych do babeczek możecie zajrzeć sobie na poprzednie posty:

> cynamon

> imbir


Same bataty są źródłem wielu cennych składników odżywczych, w tym składników mineralnych i witamin. Zasługują więc na opisanie w oddzielnym poście i tak też w najbliższym czasie uczynię 🙂

Myślał o “Z cyklu inspiracji: Muffinki z batatów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *