#1 Czego jeszcze nie wiecie o owocach i warzywach?

O tym, że warzywa i owoce są zdrowe wiedzą już chyba przedszkolaki. Jednak dzisiaj postanowiłam pokazać Wam je z innej strony. W związku z tym zebrałam dla Was  parę ciekawostek, o których mam nadzieję jeszcze nie wiecie, a jeśli wiecie to może nie o wszystkich 🙂 Jeśli cierpicie na zespół metaboliczny, szukacie produktów o właściwościach Czytaj dalej

Praktyczne wskazówki żywieniowe dla dawców krwi!

Oddawanie krwi to jeden z piękniejszych gestów, jaki możemy zrobić dla innych osób. Coraz więcej osób staje się też regularnymi krwiodawcami, co wpływa na ich organizm. Jak zatem zadbać o siebie by być honorowym, ale i zdrowym dawcą krwi? Najczęściej pojawiającymi się objawami, zaraz po oddaniu krwi, są osłabienie, zmęczenie, zawroty głowy, czy omdlenia. Aby Czytaj dalej

Ryby w ciąży – czyli jak to z nimi jest, gdy jesteśmy w ciąży?

Jedzenie ryb w ciąży to ciągle temat kontrowersyjny. Jedni zalecają ich unikanie ze względu na zanieczyszczenie metalami ciężkimi i innymi toksycznymi substancjami, inni zalecają wskazując na to, iż są doskonałym źródłem kwasów omega-3, niezbędnych zwłaszcza w okresie ciąży. Jak to w końcu jest z tymi rybami – jeść czy nie jeść? Zacznijmy od powodów dlaczego Czytaj dalej

Permareksja, czyli uzależnienie od bycia na diecie!

Skrupulatnie liczysz kalorie, planujesz kolejne ograniczenia w diecie, a może zanim coś zjesz, musisz wszystko zważyć i upewnić się, że za dużo nie nałożyłaś(eś)? Uważaj, możesz cierpieć na permareksję! Permareksja to zaburzenie odżywiania pokrewne do anoreksji. Określenie to wywodzi się z dwóch słów łacińskiego perman?re ? trwać i greckiego orexis – apetyt i polega na Czytaj dalej

Drunkoreksja, czyli zaburzenie odżwiania połączone z alkoholizmem

Z racji, że właśnie kończę studia podyplomowe – Psychodietetykę, postanowiłam trochę bardziej przyjrzeć się tematom związanych z tą dziedziną. Dla wyjaśnienia psychodietetyka to dziedzina, która łączy w sobie wiedzę dotycząca żywienia i zdrowia ludzi z wiedzą psychologiczną. Przeglądając różne artykuły do pracy magisterskiej, trafiłam na temat drunkoreksji, o którym wcześniej nie słyszałam i w związku Czytaj dalej

Fakt czy mit: Czy można jeść po 18?

Przeglądając gazety, blogi gwiazd i inne popularne strony często można natrafić na informację, że jedzenie po 18:00 nie pozwoli nam utrzymać upragnionej masy ciała lub zgubić parę nadprogramowych kilogramów. Ten news tak bardzo się rozpowszechnił, że pytając dowolną osobę, laika, na pewno potwierdzimy, że słyszał tę zasadę. Ale czy to prawda? Czy jedzenie po 18:00 Czytaj dalej

Anemia – jak zwalczyć ją żywieniem? :)

Według statystyk WHO na niedobór żelaza cierpi 5% populacji, z czego 30-40% to dzieci, a 20% kobiety miesiączkujące. Z kolei na anemię (niedokrwistość z niedoboru żelaza) cierpi około 1,5 – 1,8 mld osób na świecie. Choroba ta polega na zmniejszeniu się stężeniu hemoglobiny, liczby czerwonych krwinek i wskaźnika hematokrytowego poniżej normy. Najczęściej spotykanym rodzaje niedokrwistości Czytaj dalej

Czy otyły jest zawsze otyły? Czyli parę słów o obrzęku lipidowym.

Widząc osobę otyłą przeważnie zakładamy, że za dużo je, za mało się rusza i ogólnie nic nie robi, by schudnąć. W większości przypadków faktycznie dieta i brak ruchu będą odpowiedzialne za ich obecny stan. Jednak nie wiem czy wiecie, ale są schorzenia, które nawet przy największej determinacji danej osoby, nie dopuszczą do zmiany masy ciała. Czytaj dalej