Archiwa kategorii: Żywienie w chorobach

Zespół policystycznych jajników (PCOS) to jedna z najczęściej występujących endokrynopatii u kobiet w wieku prokreacyjnym, czyli gdy mamy możliwość zajścia w ciążę.

Czytaj dalej

Coraz w częściej w gabinecie spotykam się z pacjentami, którzy „nie mogą schudnąć”, choć próbowali wszystkiego. Wtedy w mojej głowie od razu rodzi się pytanie o aktualne wyniki badań i zdiagnozowane choroby. Gdy z ust pacjenta pada „insulinooporność”, to wiem, że mamy utrudnione zadanie, ale nie niemożliwe do zrealizowania. Czy…

Czytaj dalej

Gdy byłam niemowlakiem, lekarze zdiagnozowali u mnie nietolerancję laktozy. Generalnie oprócz tego, że jadłam pizzę bez sera, hamburgera zamiast cheeseburgera i sorbety zamiast lodów mlecznych, za wiele w moim życiu to nie zmieniało. Pewnie inaczej to wyglądało z punktu widzenia moich rodziców, bo nie było takiej różnorodności produktów jak teraz,…

Czytaj dalej

Tak, dobrze czytacie! Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować domową wersję snickersa. Przyznam szczerze, że odkąd po raz pierwszy zrobiłam ten przepis, to powtarzam go dosyć regularnie i przekazuje każdemu, kto ma ochotę na coś słodkiego 😉 W tej wersji snickersa znajdziemy orzechy nerkowca, które dodatkowo mogą zapobiec rozwojowi cukrzycy typu 2,…

Czytaj dalej

Parę dni temu udało mi się znaleźć trochę czasu i na spokojnie przestudiować informacje dotyczące interakcji leków z żywnością i nie tylko. W związku z tym, że choroby tarczycy stają się ostatnio bardzo gorącym tematem, postanowiłam dzisiaj napisać Wam najczęściej popełniane (nieświadomie) błędy, które sprawiają, że leki nie działają tak…

Czytaj dalej

O tym, że warzywa i owoce są zdrowe wiedzą już chyba przedszkolaki. Jednak dzisiaj postanowiłam pokazać Wam je z innej strony. W związku z tym zebrałam dla Was  parę ciekawostek, o których mam nadzieję jeszcze nie wiecie, a jeśli wiecie to może nie o wszystkich 🙂 Jeśli cierpicie na zespół…

Czytaj dalej

Insulinooporność to zaburzenie metaboliczne polegające na obniżonej wrażliwości organizmu na działanie organizmu, pomimo jej prawidłowego lub podwyższonego stężenia we krwi. Nieprawidłowa reakcja organizmu na ilość wytwarzanej insuliny powoduje, że jego ilość wytwarzana jest w coraz większych ilościach, a w konsekwencji może prowadzić do to wielu chorób. Kluczowe są zwłaszcza choroby…

Czytaj dalej

Według statystyk WHO na niedobór żelaza cierpi 5% populacji, z czego 30-40% to dzieci, a 20% kobiety miesiączkujące. Z kolei na anemię (niedokrwistość z niedoboru żelaza) cierpi około 1,5 – 1,8 mld osób na świecie. Choroba ta polega na zmniejszeniu się stężeniu hemoglobiny, liczby czerwonych krwinek i wskaźnika hematokrytowego poniżej…

Czytaj dalej

8/13