Krótka historia jednego wzdęcia, czyli o laktozie słów kilka

Gdy byłam niemowlakiem, lekarze zdiagnozowali u mnie nietolerancję laktozy. Generalnie oprócz tego, że jadłam pizzę bez sera, hamburgera zamiast cheeseburgera i sorbety zamiast lodów mlecznych, za wiele w moim życiu to nie zmieniało. Pewnie inaczej to wyglądało z punktu widzenia moich rodziców, bo nie było takiej różnorodności produktów jak teraz, ale jakoś szło. Pamiętam też Czytaj dalej

#2 Domowe słodycze: Snickers

Tak, dobrze czytacie! Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować domową wersję snickersa. Przyznam szczerze, że odkąd po raz pierwszy zrobiłam ten przepis, to powtarzam go dosyć regularnie i przekazuje każdemu, kto ma ochotę na coś słodkiego 😉 W tej wersji snickersa znajdziemy orzechy nerkowca, które dodatkowo mogą zapobiec rozwojowi cukrzycy typu 2, co zostało już naukowo udokumentowane. Czytaj dalej

Niedoczynność tarczycy – sprawdź czy nie obniżasz działania swoich leków!

Parę dni temu udało mi się znaleźć trochę czasu i na spokojnie przestudiować informacje dotyczące interakcji leków z żywnością i nie tylko. W związku z tym, że choroby tarczycy stają się ostatnio bardzo gorącym tematem, postanowiłam dzisiaj napisać Wam najczęściej popełniane (nieświadomie) błędy, które sprawiają, że leki nie działają tak jak powinny. W efekcie wydaje Czytaj dalej

#1 Czego jeszcze nie wiecie o owocach i warzywach?

O tym, że warzywa i owoce są zdrowe wiedzą już chyba przedszkolaki. Jednak dzisiaj postanowiłam pokazać Wam je z innej strony. W związku z tym zebrałam dla Was  parę ciekawostek, o których mam nadzieję jeszcze nie wiecie, a jeśli wiecie to może nie o wszystkich 🙂 Jeśli cierpicie na zespół metaboliczny, szukacie produktów o właściwościach Czytaj dalej

Insulinooporność a aktywność fizyczna – czyli jak ćwiczyć, by schudnąć!

Insulinooporność to zaburzenie metaboliczne polegające na obniżonej wrażliwości organizmu na działanie organizmu, pomimo jej prawidłowego lub podwyższonego stężenia we krwi. Nieprawidłowa reakcja organizmu na ilość wytwarzanej insuliny powoduje, że jego ilość wytwarzana jest w coraz większych ilościach, a w konsekwencji może prowadzić do to wielu chorób. Kluczowe są zwłaszcza choroby układu krwionośnego oraz cukrzyca typu Czytaj dalej

Anemia – jak zwalczyć ją żywieniem? :)

Według statystyk WHO na niedobór żelaza cierpi 5% populacji, z czego 30-40% to dzieci, a 20% kobiety miesiączkujące. Z kolei na anemię (niedokrwistość z niedoboru żelaza) cierpi około 1,5 – 1,8 mld osób na świecie. Choroba ta polega na zmniejszeniu się stężeniu hemoglobiny, liczby czerwonych krwinek i wskaźnika hematokrytowego poniżej normy. Najczęściej spotykanym rodzaje niedokrwistości Czytaj dalej

Czy otyły jest zawsze otyły? Czyli parę słów o obrzęku lipidowym.

Widząc osobę otyłą przeważnie zakładamy, że za dużo je, za mało się rusza i ogólnie nic nie robi, by schudnąć. W większości przypadków faktycznie dieta i brak ruchu będą odpowiedzialne za ich obecny stan. Jednak nie wiem czy wiecie, ale są schorzenia, które nawet przy największej determinacji danej osoby, nie dopuszczą do zmiany masy ciała. Czytaj dalej

Przeziębienie, grypa? Czyli jak pokonać chorobę za pomocą domowych sposobów.

Przeziębienie, grypa? Czyli jak pokonać chorobę za pomocą domowych sposobów. Jesteśmy teraz w okresie, kiedy na zewnątrz pogoda jeszcze nie do końca pozwala na ostateczne pożegnanie kurtek zimowych, ale z drugiej strony przebłyski słońca powodują, że chętniej się z nich rozbieramy. W efekcie mamy wokół siebie coraz więcej osób przeziębionych, a co z a tym Czytaj dalej